Wolontariat w katowickim schronisku
WolontariatWolontariat w katowickim schronisku

Wolontariat w katowickim schronisku

TAK JEST

Od stycznia 2012 roku, choć formalnie opiekowaliśmy się wolontariatem, to tworzyła się już nowa organizacja. Jej trzonem, esencją, organami zarządzającymi i kontrolnymi  byli i są wolontariusze  oraz pracownicy Firmy prowadzącej katowickie schronisko. Oficjalnie 03.09.2012 roku rozpoczęła działalność Fundacja "Przystanek Schronisko". Obecnie to ona prowadzi wolontariat, ona dba razem w kierownictwem Firmy "Civitatis" prowadzącej schronisko o dobrostan zwierząt. Młodszej "siostrze" życzymy powodzenia, wielu udanych adopcji, tylko skutecznych działań na rzecz braci mniejszych. Z uwagą i życzliwością będziemy się przyglądać jej poczynaniom. Życzymy powodzenia!

Sami czujemy potrzebę budowania grupy ludzi wokół naszego schroniska PSIA CHATA, Chcemy się skupić na działaniach dotyczących TEGO miejsca i TYCH zwierząt.

Poza PSIĄ CHATĄ wolontariatu w schroniskach nie prowadzimy i prowadzić nie zamierzamy. Ten etap mamy za sobą.

TAK BYŁO

Od marca 2008 Fundacja współpracuje ze Schroniskiem dla Bezdomnych Zwierząt w Katowicach. Promujemy schronisko, uświadamiamy mieszkańcom Katowic, że w ich mieście istnieje schronisko dla bezdomnych zwierząt, gdzie mogą znaleźć dla siebie pupila.

Wolontariusze Fundacji wyszukują domy dla podopiecznych schroniska, niektóre, najtrudniej adaptujące się w schronisku w miarę możliwości biorą do tzw. "domów tymczasowych".

Wolontariusze w schronisku spotykają się dwa razy w tygodniu, w czwartki od godziny 16:00 i w soboty od godziny 10:00. Wolontariusze o dłuższym stażu, regularnie przychodzący do schroniska mają pod opieką stałego psa, którego wyprowadzają na spacer, bawią się z nim, szkolą, ale przede wszystkim szukają mu domu.

Inną formą szukania domów są comiesięczne akcje adopcyjne "Pokochaj Reksia i Mruczka" w Silesia City Center, które umożliwiają adopcję psów i kotów ze schroniska oraz "Zwierzomania" co jakiś czas organizowana przy wejściu do ZOO. Przy współudziale schroniska staramy się organizować dwa razy do roku "Dzień otwarty w schronisku"na którym każdy może zobaczyć zwierzaki, ich umiejętności i zapoznać się z naszą pracą, no i oczywiście adoptować psa lub kota.

Wszystkie formy szukania domów mają istotny atut, zwierzęta przestają być jednymi z wielu, zaczynają mieć osobowość, historie, są wyraźne, nie "jedne ze stu". Przestają być anonimowe.

Pierwszym programem, który miał na celu przygotowanie psów ze schroniska do adaptacji w nowym domu był program LIRA autorstwa Jacka Gałuszki z WesołejŁĄpki

Obecnie korzystamy z programu szkoleniowego Centrum Szkolenia Psów DOGMASTERS pod nazwą "Fajny pies, ale bezdomny", wcześniej prowadziła szkolenie także szkółka Łapu Capu

**************************

Program Fajny pies, ale bezdomny

Program przeznaczony jest dla schronisk i domów tymczasowych opiekujących się bezdomnymi psami. Jego misją jest przygotowanie psa do skutecznej adopcji poprzez podstawowy trening posłuszeństwa.

Opis programu "Fajny pies, ale bezdomny" - klik

Prowadzimy też wspólne kampanie promocyjne na forach internetowych.

Do współpracy zapraszamy pełnoletnich wolontariuszy oraz schroniska i domy tymczasowe. Jeśli nie możesz wziąć udziału w zajęciach z psami, możesz wspierać nasz program popularyzując tę inicjatywę w internecie.

W pracy ze zwierzakami, szczególnie gdy pies lub kot znajduje się już w nowym domu, pomaga nam Beata Leszczyńska, praktykujący behawiorysta COAPE (Centre of Applied Pet Ethology) Polska. Wraz z mężem prowadzi w Katowicach gabinet terapii zachowań niepożądanych psów i kotów Hissteria.  Zarówno wolontariusze jak i zwierzęta będące pod ich opieką mogą liczyć na fachową pomoc kiedy emocje i stan psychiczny zwierzaka tego wymagają. Często w terapii wykorzystują krople Bacha. Również opiekunowie adoptowanych zwierząt mogą skorzystać z ich doświadczenia.

Sprawy organizacyjne:

Zakończyliśmy już dwie edycje programu  „Fajny pies, ale bezdomny” w katowickim schronisku.

Ruszyła III edycja programu warsztaty teoretyczne odbyły się 28 I 2012 r., zajęcia praktyczne ruszyły 18 II 2012 r.

Trwają zapisy na drugą grupę warsztatową,  rozpoczynającą się w III 2012 r.

Warunkiem jest zebranie grupy minimum 8 osób.  (1 raz zajęcia teoretyczne, 6 zajęć praktycznych z psami).

Zapisy na forum lub u Bożeny Sobieszek.

Przypominamy, że każdy wolontariusz musi ukończyć warsztaty szkoleniowe.

25 lutego o godzinie 12:00 zapraszamy na spotkanie z  ratownikiem WOPR-u  Agnieszką Palus – Wróblewską DogMasters,
3 marca (w cyklu szkoleń) będzie spotkanie z Beatą Leszczyńską, która opowie o psich zmysłach, lękach i jak sobie z nimi radzić.

Trenerka, która prowadzi u nas szkolenia psów to Magdalena Zając, ze szkoły DogMasters